Penjenamaan & Identiti

Penjenamaan & Identiti

Penjenamaan adalah asas yang kukuh dalam sesuatu perniagaan mahupun dalam kareer dan kehidupan. Ia adalah sesuatu yang direka sama ada untuk pelanggan, orang ramai, teman sekeliling atau rakan sekerja menggambarkan identiti seseorang, sesebuah organisasi, perniagaan atau produk. Dalam penjenamaan, mereka dan menetapkan identiti sesuatu jenama itu secara teliti itu amat membantu untuk menguatkan jenama itu. Identiti sesuatu produk itu boleh jadi kukuh, reka bentuk cantik, amat berkesan, murah atau boleh jadi juga ‘premium’. Identiti seseorang yang ditetapkan dalam kareernya pula boleh jadi peramah, tegas, teliti, pantas, efisyen, mahir, hipster, ekstrem dll. Inilah identiti @ penjenamaan yang direka sebagai imej kepada sasaran tertentu.

Dalam menaikkan jenama ini, ada pula identiti yang terpendam, disembunyikan atau harus dikorbankan contohnya jika produk itu murah, keberkesanannya amat rendah. Contoh lain, jika seseorang itu sangat peramah pula, sebenarnya kemahirannya boleh jadi rendah. Ini sebenarnya hukum alami. Jika sesuatu tenaga itu difokuskan kepada sesuatu perkara, tenaga yang pergi kepada perkara lain pula akan jadi lebih lemah. Seseorang yang multi-tasking pula contohnya biasanya tidak dapat menandingi prestasi orang yang begitu fokus kepada sesuatu perkara, contohnya kemahiran menulis novel fiksyen. Dalam perniagaan juga, fokus itu dapat menguatkan sesuatu penjenamaan. Dengan memfokuskan kepada sesuatu kekuatan juga, jika dikekalkan fokusnya dari semasa ke semasa sehingga bertahun-tahun, jenama itu akan menjadi sangat kuat dan kukuh.

Membina jenama yang kuat itu memerlukan perancangan, fokus, usaha, dan usaha keras. Tengok sahaja jenama-jenama yang kuat dan nama-nama individu yang terkenal dengan sesuatu identiti yang bermanfaat, mereka bekerja kuat terus menerus untuk membina jenama itu dan mungkin menghadapi pelbagai cabaran sebelum dapat menaikkan jenama itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *