Tulis Buku

Tulis Buku

writing

Oleh sebab zaman internet dan sosial media sekarang, makin ramai yang sedar sesiapa pun boleh jadi penulis buku. Ia boleh dilakukan tak kisah buku apa yang nak ditulis sama ada buku motivasi, ilmiah, cerita, masakan, pengalaman diri, how to, dll. Buku ilmiah mungkin memerlukan latar belakang pendidikan berkaitan.

Bagaimana nak mula?

Mulakan dengan menulis seperti tulis karangan zaman sekolah dulu. Boleh mula dari mana-mana bahagian yang disukai dan go and back dari mana-mana bahagian iaitu:

  • Isi
  • plot
  • senarai watak

Atau mana-mana sahaja. Jangan risau tentang tatabahasa sebab itu boleh dibetulkan nanti. Yang penting adalah perkembangan cerita. Tiada cara untuk kembangkan kecuali terus menulis, sampailah cerita siap. Lepas tu mungkin baca balik dan betulkan balik sama ada plot cerita, gaya bahasa, ayat ataupun watak. Mengembangkan cerita itu memerlukan kerja, fokus dan usaha yang berterusan. Pembelajaran yang terbaik untuk tulis buku adalah sewaktu tengah menulis dan mengembangkan cerita. Disiplin menulis harus dibina. Jika seseorang yang sibuk dengan kerjaya utamanya, mungkin setiap hujung minggu perlu diluangkan beberapa jam untuk menulis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *