Bina peluang pendapatan sendiri

Bina peluang pendapatan sendiri

Zaman ekonomi susah, semakin hari semakin menghimpit. Yang paling beruntung adalah orang yang mampu membina peluang pendapatan sendiri. Ianya boleh dilakukan dengan pelbagai cara sama ada berniaga, bekerja makan gaji atau menawarkan apa-apa servis. Ketiga-tiganya boleh jadi tergolong dalam topiknya tersendiri.

Nak bina sesuatu yang bernilai akan memakan masa. Contohnya perniagaan yang menguntungkan. Fakta pertama, ramai peniaga yang bungkus sebelum perniagaan mendatangkan keuntungan yang berterusan. Fakta kedua, ramai yang lebih pandai bercakap atau mengajar mencipta perniagaan daripada membina perniagaan sendiri. Peniaga yang berjaya tahu setiap wang yang dibelanjakan akan mendatangkan pulangan.  Pelabur yang berjaya juga hanya melabur di mana kebarangkalian untuk untung adalah tinggi.

Bagi pekerja yang berjaya mendapat kerja idaman, mereka tahu kebolehpasaran kemahiran yang mereka miliki. Mereka membina kemahiran dengan tahu hala tuju mereka. Mereka juga mempunyai backup kepada rancangan mereka.

Dalam kesemua kategori di atas dapat dirumuskan mereka yang berjaya telah:

  1. Merancang hala tuju.
  2. Membuat kajian tentang prospek (peluang) untuk berjaya.
  3. Bekerja KERAS di atas rancangan yang telah dikaji.
  4. Mempunyai data yang mencukupi dan bernilai sebagai asetnya (database).
  5. Tahu lubuk pasarannya.
  6. Mempunyai hubungan dengan individu yang sesuai.
  7. Mengumpul aset yang bernilai dari semasa ke semasa.
  8. Menjaga asetnya dengan sebaik mungkin.
  9. Mempunyai rancangan kecemasan jika kesemuanya juga tidak berjaya.

Akhir sekali walau apa pun berlaku, orang yang berjaya mempunyai hati yang kental. Mereka tidur untuk bangun mencapai impiannya. Mereka berehat untuk meneruskan rancangannya. Jika perlu mereka berhenti untuk kembali ke landansannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *